Sunday, 30 August 2009

ANGANAN RAYA


TOK SAH DOK TANYA LA NI ENTRY APA. BACA SUDAH.


1. PUASA

lapar = selalu dok dengar perot bernyanyi bermacam2 lagu. kalau aku on9 ka tengok tv ka apa ka tak payah pasang lagu sebab perut aku dah ada muzik.

dahaga = tak dahaga sangat sebab aku direct dok rumah ja. tak keluar langsung. buhung kuat. dak aihh. kluar2 :) alhamdulillah la aku tak dahaga. tapi taktau la buka sekolah macam mana nanti. aku jumpa kawan sah pot pet macam nenek pot pet kt cucu. gerenti limapuluh2 aku dahaga.

2. TERAWIH

buat setakat ni aku terawih dengan mama dan untie2 aku kat umah tokwan. serius best terawih tapi rasanya best lagi kot kalau pi masjid atau surau. lagi ramai lagi best. dok ingat teringin jugak nak terawih dengan adilah tapi tak sampai masa lagi.

3. KAWAN-KAWAN

aku teringin terok nak jumpak kawan2 lama aku macam ilah ka ida ka aw! terutama ilah :) serius rindu dia terok2. tengok! aku ja yang gagah gatai rindu orang. depa dak pon, contoh ilah bukan rindu aku pon, dia dok rindu kat kawan baik dia aida jala. dalam blog ka status mood ka direct nama aida, aku haram tadak. serius dengki hehe. ilah! aku buh gambar ang yang masa kita pi mandi pj2 mau? bibir ang seksi masa tu. sungguh aih AKU TAK BOHONG.

4. MAKANAN

aku lapar terok bihun sup karya makcik kantin aku. muka sombong pait tapi bihun sup dia serba rasa dan aku jugak rindu ayam masak merah karya kedai rumbia. lani kedai tu dah tukar tukang masak. ayam masak merah dia dah pon menjadi tak normal tak macam dulu, tak sesedap sesangat. paihtu aku rindu masak pindang ! ya masak pindang. dah lupa pon dengan masakan tu. dah lama mama tak buat. haaaa, satg nak suruh dia buat untuk buka posa. setuju dak? apa lagi tah? tadak dah bab makanan. aku TAK TAU bab makanan tu sebab aku KURUS. kan kan?

5. BAJU RAYA

baju raya kali ni jenis apa ya? nak bagitau dak? dey dey yenna podaceit ! tak mau aih bagitau colour apa dan jenih apa kat hampa semua. rahsia serahsianya. kalau ada aku bagitau orang tu sebenarnya aku buhung ja. saja suka tipu. sori nah, nanti tak buat lagi.

6. KUIH RAYA

seperti tahun2 lepas, mama memang buat bisnes juai kuih raya. tapi bukan dia yang buat la, itu dia punya kawan yang buat. dia hanya tolong juai ja. komisyen dapat kat dia. hebat dak?

memang mama juai kuih raya tapi kami tahun ni tak mau beli kuih raya atau ambik kuih raya yang dia juai tu. kami nak buat sendiri tapi taktau bila. aku nak uli2 tepung, gerenti best aih pastu lengoh tangan. caya laaa

7. BUNGA API / MERCUN

aku teringin bebeno nak pegang bunga api pastu pusing tangan biar api tu berbentuk. mercun pulak aku teringin nak cucuh pastu buh dalam parit atau botoi pastu tutup telinga sampai tak dengar apa2 seolah2 mercun aku tu bunyi haram tak berbaloi. aku teringin jugak nak cucuk bunga api keliling pasu bunga pastu nyanyi lagu hari jadi.

teringin teringin teringin

8. SHOPPING BARANG RAYA

aku nak beli segala mak nenek dalam supermarket yang tak berapa super. ayam, daging, ikan, berok, sayur, keropok bla2 dan paling penting gula ! ya gula. aku nak beli gula biar belambak2 supaya aku dan mama tak payah susah payah berlakon sampai kami dua beranak tak mengaku anak dan mak macam dalam entry ni. hancoq2.

9. KEMAS RUMAH

aku rajin jadi aku kemas rumah. aku kemas la sangat. sapa mai rumah aku tau la. macam kilang buat rambut. kat lantai penuh rambut. rambut budak mana taktau. dalam rumah aku tadak budak, hampa semua paham2 la noh. serius tak paham dengan rambut ketegaq aku ni. kalau hampa semua nak tau rambut aku ni spesis tak makan saman. saman pi la seribu sejuta kali pon, dok ketegaq tera tu gak. aku kata jangan dok luruh dia luruh gak. rumah aku kalau sehari tak sapu sampah serupa sepuluh hari tak sapu. punya banyak rambut aku luruh. yang mama dok perli terok kata aku tua dah tu pasai rambut luruh. hangat hati terok !

10. RANCANGAN TV

sempena bulan puasa ni astro prima ada cerita baru. qalesya, cerita kanak2. yeah2 bagus2 lagi menarik minat aku untuk membuang masa dan tak baca buku. nahi2 kabi kusyi kabi gem. raya ni aku harap lebih bnyak cerita yang best2. yelaaa, sekali skala. jangan dok tayang cerita pondok buruk sudah la. aku dah naik cemuih dengan cerita tu. sampai mata aku pon dah nek buruk tengok cerita tu.

11. DUIT RAYA

duit raya kali ni aku mau banyak2. kawan2 aku hat kaya tu boleh dak aku nak pi rumah ampa semua? pastu nak pi bawak cokodok bodek2 mak pak ampa supaya bagi duit raya banyak2 kat aku. boleh dak? eeee. tak berani aku aih nak bodek mak pak ampa semua. mai pak yang jenis misai panjang serupa A GALAK mampoih aku. mak pulak yang jenis MAK SOM dalam cerita putera syalan. nahiiiiiiii kirim salam ! ingat tau ! duit raya untuk aku kasi gempak nah :)

12. SALAM MENYALAM

hat tu benda paling aku risau bila raya. nak kena salam2. salam mintak ampun tu yang aku naik takut sikit. tau dak sebab apa? meh aku nak bagitau, selalu la kan orang salam mintak ampun dengan family depa semua muka serius. aku tak boleh gila nak buat muka serius, direct dok gelak sambil mintak ampun. mintak ampun cara pa aku pun taktau. tapi kalau pagi raya tu bangun2 pagi kena tempit dengan mama baru muka serius sebetoinya.

dan akhir sekali pasai si hero kesayangan aku. MAJID BIN AHMAD atau MAJID BIN NAH. gila bayang kat dia, rindu aih kat dia. aku teringin nak bau tangan dia, nak tonyoh bibir aku dekat tangan dia, nak ungkap perkataan " ayah syifa mintak ampun noh dari hujung rambut sampai hujung jari". teringin sungguh. rindu dendam tahap sebak di dada. nahi2. sedeh ah tak mau cakap dah. aku harap dia aman kat sana.

dan aku nak tempek sikit ja. sikit ja nah !

"SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE - 52"

harap malaysia lebih aman, maju dan harga barang turun. sayang malaysia. muahh ceceii, malaysia dah tua oooooo.


okeeee. macam mna ? dah habis baca? oke. chow sing chowwwwwwwwwwwwww. kedah piaw tu yang membuatkan entry ni bertambah nsem.

26 comments:

syudJB said...

Entry yang panjang =)
best ! hhe .

aifaa said...

haih.dandan aku rasa lapaq.

nbk said...

kata nk p bli baju raya sekaliiiiiiiii :(

chapter 14 said...

syudJB : yg pnjang tu la power

chapter 14 said...

aifaa ; bukan ampa tak posa ka? pi mkn

chapter 14 said...

nbk : ahahha. amboihhh. gataiii

que said...

posa da bapa ari kantoi??

chapter 14 said...

padia quek ni. tau la mamai pon

fa² said...

lapaq abc,ngidam lama dah!
heee,syifa-comey-cam-qalesya:P

aidafada said...

hahahaha.
ang kna kiss pipi aku dulu
aku igt hang hari2
kata org,ciuman maneh :P
hahahaha.ang boh gmbaq aku.
aku boh gmbaq hang hat hudoh2 c:

chapter 14 said...

faa : mengidam pi beli kaih. tudiaaa. mna da comei pon

chapter 14 said...

aidafada : takmau aku cium pipi ang. pipi ang macam belon. satg melambung. ang ada ka gmbaq aku hat hudoh2?

lighta shadowee said...

masak pindang tu cmne? leh bg resepi x? time2 pose ni xleh dgr psal mknn..mkin lapar jd nyer

que said...

yek na da mamai...
da kantoi 2 ari kan kan kan...
jujur laaa~...

baju raya kaler pe...
moh saeng kaler same~

chapter 14 said...

lighta shadowee: laaa. masak pindang tu lebih kurang macam asam pedas ja cuma tambah kunyit.

chapter 14 said...

que : hahaha. manadaaaaaaaaaa. baju raya rahsia.

que said...

ahh...rahsia2 lak aih..
canni ka gufren i =p

aidafada said...

insya-ALLAH ada

chapter 14 said...

que : tudiaaa. bila masa? habaq mai !

chapter 14 said...

aidafada : hahaha. tak dak aih. jngn dok buhung

que said...

yo..garang la...
lagi garang lagi la sayang..

ah...ritu ponteng telan ayaq lioq pa

najiah ulya said...

hai syifa
blog cantik. suka :)

chapter 14 said...

que : weii. nak raya dah ni. kira nk gadoh noh. sepak mau?

chapter 14 said...

najiah : haha. jngn la puji. tau la bulan posa ni kna bnyak puji org. :P

que said...

yek...tanak la gado...nak dia...

lambat lagi kot raye...=p

chapter 14 said...

tudiaaa. gatai terok dah ni. jumpa doktor dak g?

dah habis baca? tekan lah. upah saya sikit :P