Thursday, 27 August 2009

Nostaljia di bulan ramadan


Teringat aku ketika bulan ramadan tahun yang lalu, dalam kesibukan umat Islam melakukan ibadat puasa dan persediaan menjelang hari raya, sewaktu itu aku dan mama sedang mencari tempat parking yang ternyata semuanya penuh. Akhirnya mama terpaksa parking kereta di tempat yang agak sunyi sedikit dan agak jauh dari bangunan Alor Star Mall. Seturunnya kami dari kereta, tiba2 terdengar suara seorang perempuan menjerit meminta pertolongan. Aku terpandang seorang lelaki berlari dengan pantasnya di hadapan aku dan mama dengan dikejari oleh beberapa orang lelaki. Bagai kilat mereka dapat menangkap peragut beg tangan seorang nyonya. Lelaki2 itu terdiri dari mata2 gelap dan juga orang awam sebab selepas ditangkap cepat2 tangan peragut digari.

Aku menekup sebahagian muka terpaku dan terketar2 serta seriyat darah pabila melihat kejadian yang tak diingini ini berlaku direct depan mata. Yang sedihnya kenapa mesti jadi peragut, sedangkan banyak kerja halal lagi diberkati, yang boleh dilakukan, walau macam mana sekalipun kesempitan hidup, bukan dengan cara shortcut dan sesemudah ini. Kenapa mesti pilih hidup dalam buruan, dikejari dan kesudahan penjara tempatnya. Aku tak tahan melihat setelah ditangkap bukan sekadar kena penaboh, perimbok(sebab melawan) malah tersenyuh muka dijalan tar (untuk memudahkan digari sebab meronta2 nak lari) sampai air mata aku keluar tak terasa sebab kesian dengan nasib peragut (bukan kesian perbuatannya, tapi kesiankan nasib dan kesakitannya, walaupun memang patut pun) sememangnya aku tak boleh jadi lawyer sebab mudah kesian (lawyer buruk tak pa la kot). Setelah peragut dibawa pergi, langkah aku longlai bagaikan nak lumpuh rasanya. Semangat aku untuk nak membeli baju raya ketika itupun dah hilang. Awat tak tau dengan aku ni, sekembali ke rumah, masih dapat bayang kejadian tu. Beberapa hari baru hilang bayangan serta ingatan aku terhadap kejadian itu (maksud aku ketika nak pejam mata nak tidur malam). Mungkin inilah yang dinamakan fobia atau bahadi kot. Inilah di antara nostaljia di bulan ramadan yang sukar untuk dilupakan.

Pesanan aku : berhati2lah di mana jua anda berada sebab terlalu ramai peragut lebih2 lagi di bulan Ramadan ini. Oke lah setakat ini pengalaman aku untuk dikongsi bersama dan disudahi dengan Selamat Berpuasa, pahala penuh, amalan penuh. Assalamualaikum!

20 comments:

criestz said...

hye dear..
i miss u..
lame x dga cite..
sowi so bz skg..
bwu abeh test je huh lega..
a'a ihsan prasan kt blog syifa da xde chatbox.. huhu cian kamo kena kaco
sape soh comey sgt ! =P

chapter 14 said...

criestz : aww. miss u too. eee. geli2. haha. tula. bahayanya ada chatbox

EN.ROBOT said...

ade pukul2 ae,.,.?
best2,.,.~ :p

Tikah said...

haha.
weii, ermm.
sat, nk kata apa tah.













































depa yg guna cara shortcut tu nk mkan free. tu yg nk kena msuk penjara tuu.

Amir Ariff said...

sombong eh skrg..

mentang2 da femes..

haha..

btw, lawa layout..

nbk said...

awat selang sikit sangat tikah?
bagi la sampai xlarat scroll, baru syiok.

Tikah said...

haha.
nk suh kmi selang byk ka ?
















































































































































































































































































































































































oke. :P

chapter 14 said...

en robot : best la sangat

chapter 14 said...

tikah : tampaq juboq satg nek bisui kot. gatai aih. ahha. ni sah mentor dia nbk. tendang dodua satg kot

chapter 14 said...

amir ariff : femes ka saya? haha. dak aih. mna da sombong. buhung kuat noh

chapter 14 said...

nbk : odenn. mai kami nk habaq. nnti dapat anak jngn dok ajaq cam ampa ajaq tikah tau. satg dodua lingkup

Tikah said...

hahahhaa
:p

wana WANY ! said...

bagus bagi bebudok kecik bace nihh
bio dorang sedaa tak leh gne shortcut dalam hidup
wowuhh O.o

criestz said...

ecece..
sweet a tu konon =P

eit tikah nape jd sengal nie haa ??
mst kakak syifa kamo y aja nie kn

bwu bce psl prgot tu..
elele nanges xde smngt konon..
ckp jela kamo xpose syifa..
kn tikah kn =)

Tikah said...

haha.
sengal haa ?
:P

btoi btoi. cipa x posa.
kmi posaa :)

nbk said...

apa dok kata kt cipak nehh
tapa cipak, kita geng. oyeh

tamo geng tikah dah. bluek

chapter 14 said...

wana : haha. betoi. geliganya otak kamu. tak sangka

chapter 14 said...

ihsan : mmg sweet pon. mna da syifa aja tikah pon. dya ja yg sengal sendri.

jebon tua goh. org posa la. huuu

chapter 14 said...

tikah : km posa. ampa yg tak posa. hampa semua tau dak. tikah kan dia kan

chapter 14 said...

nbk : haaa. sungguh ! kita geng. hoyeah2

dah habis baca? tekan lah. upah saya sikit :P