Thursday, 13 August 2009

kahelan


bagi aku bahasa kedah adalah bahasa yang sangat unik. begitu jugak la bahasa negeri2 lain tetapi dah aku duduk kedah, kedah aku kedah piau and kau la macam kopi yang mama dok selalu bancuh.

mari kita baca contoh2 cara percakapan orang kedah. best oo.

(1)

aku sedang berjalan bersama rakan2 yang lain, disampuk pulak oleh rakan aku yang satu lagi. ada cerita baru la kot sampai tergesa2 nak bagitau.

kawan : wei syifa, bak hang wei, ada budak baru bak hang wei, nsem gila bak hang wei, dengar cerita budak tu dok dekat taman hang bak hang la. hang tau dak rumah dia kat mana? bak hang sungguh2 aih, nsem gila dia.

point : bak hang tu maksudnya nak bagitau dekat hang

(2)

yang ni cara percakapan aku pulak. kawan2 yang tak perasan tu, sekarang baru nak perasan. len kali cuba dengar betoi2.

aku : mama2, mama tau ark tadi kat sekolah ada pengumuman tau ark. cikgu suruh semua pelajar wajib memakai mask tau ark. esh, tak dapat bayang la kalau esok kena pakai mask, sah panas gila tau ark. mama tau ark.

point : tau ark tu maksudnya tahu tak

(3)

yang ni jiran aku. kalau dia cakap naik rimas aku. cara dia cakap sebijik cam orang thailand lembut.

jiran : syifa, hang nak pi aneka kannaa? disitu kannaa ada panggung wayang kannaa. lani kannaa ada cerita baru kannaa. best la kannaa. hang pi la tengok. aku pi dah dengan family. best kannaa.

point : kannaa maksudnya kan kan.

(4)

ni pulak sepupu aku sendiri. suatu hari kami sepupu sepapat bercerita tentang hantu. tiba2 dia menyampuk.

sepupu : wei2, hari tu kannaa ayah aku naik basikal. hampa semua tau dak basikal? basikal? basikal yang budak2 dok naik petang2 tu. alaaaa, basikal, basikal.

aku : yaya, awat dengan basikal?

sepupu : ha, lepas tu ayah aku jatuh dalam lubang. tau dak lubang? lubang? tau dak lubang? lubang yang bentuk bulat tu. lubang yang berlopak tu la. lopak? lopak?. tau dak lopak tu apa? lopak, lopak. yang air bertakung dalam dia. bertakung, tau dak bertakung? takung?

aku : yaaaaaaaaaaaaa, kami tau aih. lepas tu?

sepupu : lepas tu habis la. tau dak habis?

aku : dah2. aku tau, mana hantu dia?

sepupu : tah ! lupa dah cerita.

lepas tu semua pakat gelak kat dia. bukan lupa sebab apa. sebab terlalu banyak ulang2 sampai lupa habis. banyak sangat basikal, lubang, lopak, bertakung. esh2. hancur2.

point : cakap ulang2 ( tak semua orang cakap macam ni)

17 comments:

Izzati Hazwani said...

haha
tula
banyak sangat pengulangan ayat
:))

'tau ark' ?
wani pown salu gune 'tau ark'
hee~

que said...

hah...booo kedah booo
=p

eh, sama ah layout kita....
kan...boh la snow2....
ke daun2... wuuu

cipa da oke da?
jgn mara2 lagi ek...
org2 kedah kan lemah lembut~

gulahaty x) said...

nalaa :P
kedah gak ann?
:P

Adela said...

huhu..kdh rules~

nurullaila said...

haha.
kak cipak lawak la sepupu ampa XD

patenalya said...

Hahah post ni bes heheh

naz said...

bakal releas di dlam kamus dewan bahasA:)

Fadz said...

yang sepupu best. ngeee

chapter 14 said...

wani : haha. yaka? laaa. kita geng la noh.

chapter 14 said...

que : booo balik. tak sama pon layouts. jngn perasan okeee. aw ! org kedah mmg lemah lembut. baru tau ka?

chapter 14 said...

gulahaty : haaa. nalaaa aih

chapter 14 said...

adelaa : hoo. ngeeeee :P

chapter 14 said...

laila : yaka? hahaha

chapter 14 said...

paten : ngee. tq tq

chapter 14 said...

naz : yakaa. aw ! kembang

chapter 14 said...

fadz : baru tau ka?

wani said...

fuyohh mmg anak jati kedah gtu :D

dah habis baca? tekan lah. upah saya sikit :P