Wednesday, 22 July 2009

aku peqhak buih


Hari ini aku p hospital. Gara2 tekanan darah aku selalu terlalu rendah dan selalu pening macam dok dalam kapal titanic (72/44, jarang nak jadi 90/60 - ini pun bukan lagi normal) akhirrrrnya mama bawa pi hospital. Sebelah aku ada satu kerusi kosong. Tiba2 ada sorang aci tua mai dok sebelah aku. Tiba2 dia cakap kuat bukan main. Terkejut aku. Akupun larilah duduk sebelah belakang mama sambil gelak tak henti2. mulut ni tak dapat nak tahan gelak pelan2 maka terpecah keluar juga. Pastu takpa lagi. Anak aci tua tu pula mai dok sebelah mama. Depa sembang kuat gila. Apa lagi aku gelak sampai hinggut kerusi. Semua orang pandang aku. Aku tak tahan nak gelak pelan2 dah, lagi kuat gelak aku sampai naik merah muka. Ayaq mata keluar sampai tak terasa dah. punya lucu. Mama kata gelak la banyak2 satgi jadi nangis kot.

Nombor aku 0119 pun dipanggil. Akupun masuk bilik no. 3. Check pi check mai doctor suruh pi bilik 6 untuk pemeriksaan darah. Aku pun pi la kat bilik 6. misi suruh aku duduk untuk cucuk ambil darah. CUCUKKKK….? Terkedu aku di situ. Takut bagai nak mampoih. Cucuk biasa pun ketaq gila, ni kan pula nak ambik darah. Apa lagi misi2 kat situ pakat gelak kat aku, depa pujuk aku macam budak kecik. Depa kata nanti kalau nak pi mengaji kat luar negeri kena cucuk dan ambil darah lagi banyak (Eleh ! macam la aku nak pi luar negeri dah pon). Nak buat macam mana, aku memang takut. Salah sorang misi kat situ kata, tadi ada rekrut askar yang satu orang tu pun macam aku jugak. Dia cakap macam ni kat misi tu “ kak oi. Saya tak takut senapang gajah apa semua tu. Tapi saya takut jarum” Aku pon rasa nak tergelak la jugak bukan kerana apa, askar takut jarum. KAH KAH KAH (aku cakap sempoi, padahal aku pon takut jugak). Seb bek ada jururawat pelatih lelaki ncem bukan main, pujuk aku, dia kata tok sah tengok jarum. Depa pakat pegang tangan aku takut aku kelupoq. Chootttt, jarum dimasukkan, darah disedut. Sejuk kaki tangan aku dibuatnya. Keluar dari bilik 6 terus ke lab untuk tahu keputusan darah. Keputusan darah diambil terus ke bilik doctor sekali lagi. Lepas tu terus ambik ubat. Aku dapat MC hari ini. Akhirrrrnya aku tak pi sekolah. Aku bukan penyegan nak pi sekolah. tau ja la, hospital kerajaan. pi pukul 10.00 pg. nombor panggil pukul 2.15 ptg. pum pam pum pam jadilah pukul 3.30 ptg.

lupa nak mention:

aku punya dok gelak kat orang, last last mama tegur, kenapa pakai baju tebalik. gelak lagi sakan. pi lari masuk keta, kalih baju. padan muka aku.


22 comments:

ezhan_artwork said...

hahaha....
kenapa x berguling2 terus je atas lantai....
lagi best...
doktor tegok je...
terus bagi mc seminggu...

.v.i.v.i.d.i.a.n. said...

owh jadi gelak tu sengaja la ek
huhu...
apepun tc
smoga cpt sihat..

Tikah said...

haaha
rsa sakit dak ?

que said...

haih...tu la i da pesan...u kene jaga kesehatan...u ni degey na...

sokka na mc...haaa...asek dok coti ja...bile nak pandai...waakkaka

kery said...

ish2..knape plak bley ade pyakit mcm tu keci2 mcm nih..tu la..mkn kurang sgt..kne mkn byk skit lepas nih..lagi satu pasal nak pegilur negeri, mane de amik darah byk sgt,amik skali sudah la...ape la misi tu..tapi yg tak leh blah siap dpt usha laki lak tuh..ish2 bdak2 zaman skrg ni kan...

Fadz said...

GAGA,
penakut

emo_frog said...

haiyaa!!!it's just a needle..but i like the army story..damn it's funny..hahaha..get well soon..take care..

p/s-do you get 'his' phone number???hehe..

syed geli gilak said...

wei!!
kesian ang..
nnti cucuk byk2 ckit..
biaq dpt mc..
:D

luisa said...

alolo siannye die .
syifa kuat kan ?
mesti tak nangis kan ?
haha

chapter 14 said...

ezhan : eh kamu ni. kenapa baru bgi tips? klau tidak seminggu saya tak pi sekolah. hehe

chapter 14 said...

vividian ; hehe. thnks yo. u pon tc aw

chapter 14 said...

tikah : rasa ngann. tapi bguih dr pi telan ubat 9 bijik skali guih. ahah

chapter 14 said...

quek : esshh. quek ni laaa. nak kna tibai kot. haha

chapter 14 said...
This comment has been removed by the author.
chapter 14 said...

fadz : hampa pon okee.

chapter 14 said...

emo frog : thks noh sbb bg harapan untuk majukan blog t-shirtbiru ni. terharu la pulak sebab ada org puji cerita saya ni funny. haha. (habis kembang)

thnks skali lagi sebab ucap sihat dngn ucap selamat dekat saya.

no 'his' ka? wow. kalau dapat la kan kan no dia. saya orang yang pling bertuah hari tu. haha. takpa2. len kali nah saya pi mintak. hehe

chapter 14 said...

syed : taboleh weii. nanti klau aku kna cucuk bnyak. aku tapayah kna tibai ngn cikgu. aku hat tu no 1 pling best. tapi aku takot ampa semua la. jlez sbb aku jd ank emas cikgu. bwekk :p

chapter 14 said...

luisa : saya bukan budak nak nangis. saya kuatt. kuat sngat2. haha. oke sy nak nangis. tak ! saya tak nangis tapi cuma jerit ja. tak pa kan?

chapter 14 said...

kery ; haha. i kurang mkn le badan i kurus. wawa.

so saya kna tipu la ngn nurse tu? nurse tu ingat saya budak kecik ka nak takotkan. huehhh

zaman dah barubah. dunia dah maju. betol ke tidaknya ntahlaaa

Tikah said...

amboihh
kuang asam sguhh
telan ubat sedap apaaa
wekk :P

mya said...

laa , awat jadi lagu tu , haha , biaq betui abg askar tu , baik tak yah jadi askar , haha , musuh bawak jarum , lari lintang pukang . hahaha

-h a f i z- said...

konfem time nk cucuk buat bg tgn keras ni
haha
buat steady dh la, bknnya sket pn

dah habis baca? tekan lah. upah saya sikit :P