Wednesday, 21 October 2009

KAWAN ?


Assalamualaikum, hari ni aku nak post topic berkenaan kawan.

Kawan? Kawan tu sebenarnya macam mana? Kawan tu teman yang dok main masak2 or tembak2 tu ka? Yang tu? Esh ! aku taktau la sama ada aku ada kawan setia ka dak. Hampa kawan setia aku ka? :|

Aku nak cakap soal kawan ni tapi isu2 yang macam ni cukup sensitive kot. Takut2 satg ada yang terasa or apa2 dan kalau aku tersalah anggap jadi len pulak. Tadak pasai hampa semua kata aku bodo sombong. Hmmm.



1. DIA BENCI SAYA TAPI SAYA SAYANG DIA

Mula2 kenai lepastu jumpa sekali terus rapat. Dia ni memang cun la. Aku first time tengok muka dia rasa macam “eshh. Aku tengok manusia ka ni. Awt segak sangat” serius weii. Masa mula kawan dia oke sampai la. Kami pernah bergaduh sekali tapi aku taktau kenapa tiba2 dia takmau kawan dengan aku. Aku hantaq msj, call dia tak layan. Aku sampai nangis2 kenapa dia buat macam tu kat aku. Apa salah aku sampai dia buat macam tu sekali. Aku punya la tebai muka berapa puluh lapis pon taktau la dok buat baik kat dia tapi dia haram tak bagi respon.

Tapi lepas bapa minggu tu dia oke balik. Dia mintak nak kawan balik. Aku pon on ja. Lepas tu aku nak tenteramkan jiwa. Takmau dah pikiaq. Aku dah ingat dia pon mau kawan balik dengan aku. Tapi tak apa la, kami kawan biasa saja. Kami dah tak rapat macam dulu. Tegor-menegor bila perlu saja.

Persoalan kenapa dia marah aku masih tertanya2 dan dinantikan. Aku hanya menunggu dan sabar sampai beberapa bulan lepas tu baru segala persoalan telah dijawabkan.

Rupa2nya dia takmau kawan dengan aku hanya berpunca dari orang lain. Ni kes tiru aksi. Salah sangat ka? Boleh masuk jail ka? Aku tak paham sungguh. sedangkan aku tak perasan dan tak bermaksud langsung. Tapi aku tak berapa ambil hati sangat soal tu. Aku sedih kerana selama ni aku bangga kawan dengan dia, aku puji dia dekat kawan2 aku yang lain hanyalah sia2. dia selama ni kutuk aku kot belakang. Sumpah sedih. Dia kawan yang paling aku suka. Tetapi kawan yang aku suka tu hanya berlakon sahaja di depan aku. Malah belakang aku perasaan benci dia membuak2. aku tak sangka dia sanggup berbuat demikian. Tapi aku ada ALLAH. Sekarang persoalan yang sudah lama dikunci telah dapat dibuka.



2. KAWAN BARU SAYA HIPOKRIT

Ada la beberapa orang kawan2 dekat sekolah. Aku mengaku aku rapat dengan nina. Aku orang baru dalam persahabatan hampa semua tapi aku ikhlas nak kawan dengan hampa semua. Aku mana ada orang lain dah selain hampa semua. Tapi hampa semua tak berapa nak mau kawan dengan aku.

Aku dalam kelas kawan dengan nina, duduk dengan nina. Kalau ada apa2 berita cerita kat dia la. Tu pon tak semua, sikit2 ja. Aku takut dia tak suka dengar cerita2 aku. Tapi soal nina aku tak kisah sangat. Dia oke dekat sekolah.

Tetapi aku terasa dengan orang lain. Riak wajah depa aku dapat agak yang depa tak suka aku. Kalau sembang depan bukan men elok, tanya khabar la bla2. cuba kalau aku kalih belakang sat ja. 5 minit cukup la. Mula la ada mulut muncung la, senget la. Mengata aku latu. Tapi cuba masa depa dok buat mulut aku pi kalih belah depa dan2 senyum lebaq sampai nampak gusi.

Aku selalu terhegeh2 nak buat sembang2 dengan depa tapi sapa pon tak layan aku. aku cuba buat lawak tapi sorang pon tak gelak. Tau la lawak aku tak selawak mana pon tapi sekurang-kuranya ambik la hati aku. Aku pun manusia jugak. Ada hati dan perasaan. Masa sembahyang aku terpaksa bergegas ambik air sembahyang, pakai terlekung. Aku kena cepat takut satg ampa semua duduk segeng la. Aku hampa pulau duduk belakang sorang2. aku penah terlewat sat ja. Hampa pi duduk saf pertama. Aku duk saf kedua. Sengaja nak tengok perangai hampa, nak pelawa aku dok dengan hampa ka dak. Padahal sebelah hampa semua tu masih banyak ruang lagi. Hampa semua sengaja tarik orang lain mai duk sebelah hampa. Awt? Takut sangat ka aku sembahyang sebelah hampa? Sapa tak terasa. Salah sorang dari hampa dok kalih belakang tengok aku. Nak padan muka la tu. Tau sangat. Dia ingat aku tak perasan dia tengok aku. Aku pun senyum la dekat dia baru dia terkejut sambil senyum tegopoh-gapah, lepas tu terus kalih depan.

Kawan ka lagu tu? Ataupun aku ja yang anggap hampa semua kawan aku. Hampa tak anggap aku sebagai kawan hampa pon. Banyak lagi kalau nak bagitau apa yang aku terasa lagi. Takut tak larat baca ja. Aku pon tak larat taip panjang2. tapi memang aku terkilan dengan perangai hampa semua. Nina ja dak. Dia oke dengan aku. aku takut kalau dia marah aku. aku dok jaga hati dia ja lani :’(

Kadang2 kalau nina tak pi sekolah aku pun rasa takmau pi sekolah. Yalah, nina ja yang mau kawan dengan aku. sebab hampa aku malas pi sekolah. Tengok muka hampa yang tak ikhlas buat aku tak bersemangat nak belajar.



3. KEMANA HILANGNYA PERSAHABATAN KAMI

Aku ada la sorang kawan yang comel. Dia baik. Kami selalu main basikal sama2. Minum susu lembu sama2. main hujan sama2. ada skirt yang sama. Kalau ibu bapa kami beli apa2 mesti beli untuk kami sama. Suka gigit orang sama2. ada skirt Barbie yang sama. Bilangan anak patung Barbie yang sama banyak. Sama2 comei haha. Baju mandi yang sama warna dan corak. Kasut lampu yang sama dan kasut roda dan macam2 lagi. Gambar kami pon masih ada la ni. Dari baby sampai besar. Gambaq kami berdua sambil berpeluk2. mama penah cuci gambar tu bagi jadi big size dan letak dalam frame and taruh atas almari tv di ruang tamu.

Kami masa kecik2 dulu suka main masak2 guna unggun api. Bakar surat khabar betoi2. tak padan dengan umoq 5 tahun masa tu. Penah sekali aku tak mau kawan dengan dia sebab apa entah la, lupaaaaa. Dia marah dekat aku sebab aku takmau kawan dengan dia. masa aku mandi, dia ambik la kasut baru aku lepastu dia tanam dalam selut. Satu lagi dia sembunyi dalam reban ayam. aku punya la nangis sebab tu kasut kesukaan aku yang baru dibeli. Aku mengacum dekat mummy dia sehingga dia dimarahi. Heeee. Padan muka. Budak2 lagi masa tu.

Tapi sekarang tak tau la apa dah jadi dengan hubungan kami. Kami saling tak bertegur sapa, Cuma hanya lihat gambar masing2 melalui myspace saja. Tu pun kalau la dia lihat gambar aku. entah2 aku saja yang pulun lihat gambar dia. dia sekarang makin cantik. Jauh berbeza dari aku. kulit dia putih, aku dak. Rasa rindu dekat dia. kenapa dia tak tegur aku? aku add dia tapi dia tak app aku. sedihnya. hmmmm. Nak buat macam mana. Aku tak layak berkawan dengan dia. tak setaraf.

41 comments:

Atifa said...

sabaq noh.
cerita hampa yg no 2 tu yg kwn baru saya hipokrit tu an,
sebijik mcm kwn kami.
xlah mcm kwn kami sngt.
tp,kami paham gila la
hampa kecik hati dngn depa
sbb
kami pun rasa benda yg sama ;)

nqddnnrzm. said...

km msuk kategori mana?

prof.ir said...

tiada setaraf atau tdk..
tiada layak atau tdk dlm berkawan..
kita semuanya sama disisiNya..

-think positive-

aifaa said...

kami sayang hmpaaaaa.sumpah sayang aihh

aisyahRAWR! said...

kami syg hmpa. mmg kwn slalu mcm ni :) kmi dpt rsa ;) tpi xpa. hmpa rmai kwn :D hampa kawan kami dan kami x mau gaduh ngan hmpa, kami janji x buat dah mcm smalam tu :) hehehe

dobot said...

macam tu aa life,
jumpa macammacam orang yg kita perlu utk dijadikan kawan.
so, pandaipandai laa pilih kawan
;D

aidafada said...

kdg2 dalam madu ada racunnya!
hehe.chill !

firahfairytale said...

eden dpt melihat ramai kwn luaq dari mahawangsa. besa la syifa.kdng kdng ad kwn yg sngaja buat cmtuh.depa jeles la tuh sbb depa x lawa mcm syifa. ad yg x sngaja hee :) kalo ad trasa sori noh. cipa hensem!

que said...

=) kawan itu indah kalau takdak backstab2 kan... kawan pun bes kalau saling faham kan... tapi..... kawan kah kalau kita tego tanak sahut kan...

salsabila hani sayuti said...
This comment has been removed by the author.
salsabila hani sayuti said...

kita tak perlu ramai kwn untuk rasa hepi.
kalau ada sorang kwn tapi rsa hepi bla dgn dia tu pun dah cukup.
kalau ramai tapi wat kita rasa down better xpyh kwn la.semak ja geng2 camtuh.just be yourself la.lagisatu,kita tak bley paksa org untuk suka kita syifa (:.so,dont try to hard.sbb nanti kita yg makan hati. (:

nah.panjang dak ceramah kami?

syed abu bakar said...

kt spa ang duk kta HIPOKRIT nii???

kat azah n pikah ka??

aina nabillah nadya said...

sedih dgr crite shifa,,..
urm, kwan mmg mcm tu..
dye nk kita aje yg jge prasaan dye..
prsaan kita dye cmpk mne tah..
dye igt kita nie rbot ke x de prasaan..
tpi, biarkan aje..
satu hari nnt, Allah akn blas jugak..
bnyk berdoa ajelah pada Allah..
lgi2 if them fitnah..
mmg x bleh nak dttup mlut manusia nie..

chapter 14 said...

atifa : kita segeng. jom balun kepala depa :D

chapter 14 said...

oden : hampa ka? nak tau? hampa dalam katagori kawan suka mengorat kami. kiki joke2

chapter 14 said...

prof.ir : thnks for ur advise

chapter 14 said...

aifaa : sayang hampa lama dah aih

chapter 14 said...

chah : km pon syg hampa jugak. cecei. ada magic ka dapat rasa? yaya. kita kawan.

pasai tu kan. tak pa aih. buat bnyak kali pon tak marah. sebab hmpa dia ingt kami. heeeeeeeeeeeee

chapter 14 said...

dobot : betoi2. sementara nak jumpa kawan sejati macam ni la. kn bot bot kn kn?

chapter 14 said...

aidafada : madu dan racun kalau dicampur, ditelan mengong jadinya. ahha

miss.lolypop said...

tudia , perangai cem pa g yg num 2 tuuu

chapter 14 said...

firahjoejonas : eden? amboih bini joe ni. eden ka oden? haha. tudiaaa. depa lawa lg aih. km pon mintak maaf kalau km terkasar bahasa dengan hmpa. cecei. km nsem ka? km tak ada janggut lagi. bg km kalau ada janggut baru nsem.

chapter 14 said...

que : betoi ! 100 markah buat anda

chapter 14 said...

sall : memang tak perlu banyak kawan pun. tp tu la ja kawan yg km ada dekat sekolah. geng semak ! sokong ! yaww. thnks advice.

chapter 14 said...

syed ; its just a notes syed. thinks positive. im not pointing to your friends

chapter 14 said...

aina :| thnks 4 ur sharing

chapter 14 said...

adilah : mau tau a. perangai hmpa macam tu dak? dak kn? hmpa bek

Portgas .D. Ace said...
This comment has been removed by the author.
Portgas .D. Ace said...

sy da burink da kwan..
99.9% kwan y da bkwan dgn kite..
hnya dtg ats sebab trtentu..
x caye??
percaye lah..

uurrmmmmm~
kamo da ym x??
tggal kn ym id kamo kt page sy k..

chapter 14 said...

portgas : yaya. sokong jgak. ym a? jrg on

Fadz said...

sama la kot .

nurullaila said...

kmi pun penah jadi mcm ampa jugakk,
banyak banyak bersabarr,
atleast ampa ada kawan seorg kmi tadak sapa langsung,
tapi kmi berjaya mengharungi semuaa tuu,
cuma perlu bersabar jaaa ;)
go kaksyifaaa ;DD

amalilo :) said...

kamu dijemput untuk membaca post yang inii :D

http://iam-elf.blogspot.com/2009/10/dier-comel-kann-jeles-aku-x-nurul-syifa.html

chapter 14 said...

fadz : tudiaaa. laki pon mcm tu gak ka? km ingt budak perempuan ja :D

chapter 14 said...

nurullaila : tudiaaa. hmpa lg terok noh. heeee. tq nah sebab bg semangat ! yaw ! go syifa. go laila

chapter 14 said...

amalino : heee. dah bc. blog anda ka? waaa. teruja gila

amir5656 said...

ai syifa
nak add ym bole?

joegrimjow said...

kawan nak dijadikan sahabat tu yg susah
sigh~~

chapter 14 said...

amir5656 : boleh aih

chapter 14 said...

joe : tula pasai

~farah~ said...

tak apa..ni kes budak2 skolah dulu camtu jugak..cuma tunjuk ja kamu tu seorang yang berani dan seorang yang independent.tak bergantung pada sapa2..nnt bila kamu besar, baru kamu sedar,"owh suma ni hanyalah sebab tekanan"..try to make friends selaen dari mereka2 itu..chiLL~

dah habis baca? tekan lah. upah saya sikit :P