Friday, 29 April 2011

Gadis Bertudung


Hai hai hai. Hmm, dah lama aku tak update blog. Sebenaqnya aku taktau nak update apa. Tapi harini aku nak beranikan diri untuk ngaku sesuatu. Yaa, aku rasa malu. Aku rasa macam kena ludah balik. Tah laa. aku harap orang yang baca entry kali ni boleh pikiaq positive pasai aku. jangan lah salah sangka.

Mohon maaf dan ampun sebab syifa majid dah tak macam syifa majid yang dulu. Syifa majid yang dulu, hampa boleh kenai dia sebagai gadis bertudung. Memang dalam facebook gambaq dia semua pakai tudung tapi kalau tag photo. Maybe ada gambaq dia yang tak pakai.

Hmm tah laa. aku takmau la buat terok dan besaq2kan benda ni tapi aku pon rasa bersalah sebenaqnya. Aku mengaku baru2 ni aku free hair. Jumpa aina di cp. Erkkhh. Mula2 ingat tak terkantoi dengan orang. Serius aku rasa macam segan gila. Jadi bersalah dan malu gilaaaa. Pastu baru2 ni pon ada beberapa gambaq aku yang tak menutup aurat. Haishh, jadi pelik aku lani.

Dulu2 aku tak pakai tudung. Tu zaman friendster. Siap upload gambaq pakai singlet ja. Besa laa. un matured time tu. Bila masuk myspace. Dah koi pakai tudung. Yang boleh pakai pon sebab rambut aku buruk. Cina salah gunting. Rambut aku jadi pelik. Pendek lain macam ja. Mula2 tu niat lepas rambut dah okay takmau pakai tudung balik tapi bila dah orang pakat kenai aku sebagai gadis bertudung. Aku kekalkan imej aku.

Bila aku bergaul dengan orang tak pakai tudung, aku jadi tak pakai. Awat aku mudah sangat nak ikot orang. Sepatutnya aku kena pertahankan cara aku sendiri. Bukan ikut cara orang. Rapuh gila iman aku. Aku tak kata kawan2 aku dorong aku buang tudung. Amy pon marah kalau aku tak pakai tudung. Sebenaqnya diri aku sendiri yang takmau pakai. Mama lagi marah kalau aku tak pakai.

Aku rasa macam dah permainkan tuhan. Sumpah aku taktau apa nak jadi dengan aku. demi Allah aku rasa bersalah dan malu gila. aku malu dekat semua orang lebih2 lagi dengan Allah. Aku mintak ampun dan maaf sangat2.

Terus terang sekali ja aku pernah free hair. Tu pun time keluaq dengan amy, leeya dengan kak nana apa semua. Malam tu balik rumah, memang kena serbu jugak la dengan mama. Then aku duk ambik gambaq dengan leeya tak pakai tudung. Dulu teah yang duk jadi tukang upload gambaq aku tak pakai tudung. lani hmmm

Weiiiiiiiiiiiiiii, sorry sangat2. aku takkan buat dah benda gila macam tu. Sat pakai, sat tak pakai tudung. aku menyesal buat macam tu. Kalau nak pangkah aku pon, pangkah ja. Memang aku salah. aku pon rasa bersyukur gila sebab bila aku buat salah ada lagi orang yang tegoq aku. sekali lagi aku mintak maaf. Aku takott :’(

23 comments:

twinkle twinkle said...

semoge istiqamah :) i support you :)

que said...

perubahan yang baik biaq sket2 tapi beterusan.. istiqamah yek cik cipa.. jangan terlalu kesal ngan dosa.. tapi tuhan pesan, tinggi langit dosa ampa, kalau ampa mintak ampun, Dia ampunkan..

bagus la cipa sedar.. pikiaq sat, tengok ade yg tak sedar.. rugi la..

bak kata orang pandai2.. gula dua bijik, kalau satu tak salut penutup, satu salut.. campak dua2 atas tanah.. mana satu kita nak pilih? mesti la yg tak kotoq, yang ada pembalut kan.. tapi orang kurang2 pandai kata, eleh kalu dok pakai pon perangai sampah amacam plak.. kita pikiaq sat, gula mana balut ketat2 pon tak kena semut kan.. manusia tak sempurna.. slalu wat silap~

semuga bebahagia budak gigi arnab~

Nadiadress said...

good luck cipaa

wan aidil anwar said...

weii, gudluck. aku pun terkejut berok gakk. aku kenai ang dri skolah rendah lagik. ahah. ntah ang ingat ka dak kat aku. ;0. apaapun, kira oke la ang boleh pikiaq mna yg baik ngan buruk. ;]

MiZ Rayy said...

xpla.. stiap mnusia msty da buat silap.. kesilapan la yg akn mngajaq kita.. =)

ishiko said...

lama xnmpak syifa!!!!!

k h a i r i y a h said...

ingat ni,orang yang pakai tudung memang cun..so,kalau nk cun pakai lah tudung.. (:

chapter 16 said...

twinkle twinkle : hehe, thank you :)

chapter 16 said...

quek : hehe. panjangnya comment kali ni. dah la lama menyepi. hoho. cakap hampa hampa pulak. mcm budak2. haha. tapi nasihat quek best oo. betoi laa. kalau gula yang balut ketat2 pon tak kena semut. dalam ooo. cipak paham paham.thank youuu sebab nasihat dan sebab panggei cipak gigi arnad :)

chapter 16 said...

nadia : sampai goodluck nehh. haha thank youu :D

chapter 16 said...

wan aidil : haha kenai aih hang. sepupu deanna kan. ceceiii. aku ingt ka hang yg tak kenai aku.

chapter 16 said...

mizz ray : a'a betoi tu :D

chapter 16 said...

ishiko : tulaaaaaaa. tk usha blog syifa dah la tu

chapter 16 said...

khairiyah : hahha ok ok :D

Shahirah Zainol said...

dunia ni hnya pinjaman syifa. nikmat kita dapat ni smua ujian Allah.

be a good girl yaa cipapu :D
xoxo

fatin najiha said...

kekl kn imej brtdung , syifa cntekk lau brtdung .. btw , ty , follow blog atyn k ..

chapter 16 said...

kak sheera : ok kak sherraa :)

chapter 16 said...

fatin najiha : ambui2, besa2 ja laa. tak cantek pon

sarah mohamad said...

saya pun dulu free hair. sekarang alhamdullilah dah start bertudung :)

cik ungu said...

b proud of urself

bukan sebab tak bertudung,
tapi sebab cepat sedar n berani nak berubah.


biaselah bende baik ni kdg2 memang susah nak lekat. pelan-pelan yek.

nways,
sgt respect kamu utk entri ni.


goodluck !~

chapter 16 said...

sarah : okkk. bagus la tu :0

chapter 16 said...

cik ungu : omg. thank you sangat sangat :D

Zik said...

Alhamdulillah...dunia ni bnyk dugaan...jd,tetapkan iman dan jd diri sendiri...

dah habis baca? tekan lah. upah saya sikit :P