Friday, 8 January 2010

eh, kenapa semangat hang macam skema ja?


Asslamualaikum

Apa la yang aku nak post untuk entry kali ni. Eh aku belum buat azam yang betul2nya kan? Perlu ka? Dah nak abih bulan 1 dah pon. Eshh serius ka ni? Biaq laa. Sebenaqnya aku dah pegang azam ni awai lagi Cuma tk bagitau kt public ja pon. Apa agak2nya ya azam Cik Nurul Syifa Majid untuk tahun 2010? Err tak banyak sangat pon. Sikit sahaja. Tak payah nak ambik pen tulis2.

Pertama : aku nak jadi anak yang solehah, dah takmau gaduh2 dengan mama. Taat kepada mama dan cikgu. Solat pon takmau cincai cincai. Masuk waktu terus sembahyang dan tak tinggai kecuali sakit perempuan. Melakukan perkara yang disuruh dan meninggalkan perkara yang dilarang oleh Allah SWT. Aurat? Dalam proses nak bagi sempurna. So, baju2 yang agak ketat dan singkat akan pakai ketika dalam rumah saja. nanti kat sekolah pon aku nak pakai inner. Eh, tk hangat ka? Hangat lagi di neraka.

Kedua : aku nak minda aku lapang. Dah takmau pikiaq pasai perkara buruk yang pernah terjadi. Mulakan yang baru dengan azam nak dapat straight A’s dalam pmr, insyaalah. Kerja sekolah takmau tinggai. Belajaq bersungguh2.

Ketiga : nak ubah diri supaya lebih matang dan cuba bediri di atas kaki sendiri. Dah takmau harap kawan ja yang dok bagi tau apa yang perlu buat. Kerja sekolah ka atau apa2 pon cuba pikiaq, cari dan buat sendiri.

Keempat : berdiam diri lebih bagus dari bersuara. Try control segala mak nenek percakapan. Takmau dok hingaq2 dah dekat sekolah. Malu sangat kot. Benda baik aku save dalam memory, benda buruk dengaq dan keluaq kot telinga kiri. Mengumpat, mengutuk, menghina, meng apa lagi? Meng meng meng tak akan ada dalam diri syifa selepas ni.

kelima : kawal emosi. jangan terlalu pasrah dan menganggap diri ni teruk. cuba coolkan keadaan dan jugak cuba relaks. uit ! dah dia takmau terima jala kan? kalau parah sangat kongsi ja dengan blog private yang dibuat khas tentang dia saja. hehe senang cerita senang masalah.

Oke syifa? Boleh ka hang buat kelima perkara ni? Good luck noh. Hahaha azam macam skema gila but its socayyyy. Biaq la ! bukan nak mati pon kan bila buat karangan skema macam ni. Hahaha.

p/s : ida dengan ilah siksa aku kot weh. Depa biaq aku merana sebab depa tak bagi lagi gambaq tasik haritu :’( one more thing jangan lupa ya follow my new twitter. click button yang disebelah ni ---->
ataupun bukak www.twitter.com/syifamajid

undur diri dulu ya, salam <3>

26 comments:

naz said...

cayookkkkk gambatee

sheera said...

twitter best dak? haha gudluck!!!

chiczira said...

syifa punya azam yang murni. bagus betul. hehe.

*btw kalau nak stop follow blog, pergi dekat manage blog sebelah add tu then click setting pastu pandai-pandai lah. hehe~

baby G said...

semoga berjaya!
:P

aidafada said...

haha.syok buli ang ;')

chapter 15 said...

naz : haha. caiyok !

chapter 15 said...

kak sheera : thnks good luck and good luck 2 u 2 :) twitter a? errrr. besa2 ja. hehe. syok blog lg

chapter 15 said...

chiczira : haha tq sebab ajaq cara2 nak stop follow and puji azam saya :D

chapter 15 said...

baby g : thank you :D

chapter 15 said...

ilah : hang saja pon. tak boleh jd kak solehah. dok buli adik2. malah pulak adik yg comei mcm aku

que said...

baguih2...renung2kan dan slamat beramal~~

nqddnnrzm. said...

azam kami 2010 ni: nk mgorat cipak smpai dapat! boleh nahh

chapter 15 said...

que : hahha. nampak bek aih. tau la jd kuli boss dah pon

chapter 15 said...

oden : gatai2. seli gomeih. mai tengok laki hampa nih. dia meqela ngorat km. hampa mai ligan dia dengan penyapu kaih

cik EPAL said...

ada twitter....sama la :)

chapter 15 said...

cik epal : oh ya? apa twitter kamu?

budak kampung said...
This comment has been removed by the author.
budak kampung said...

cube yg terbaek!!! yg paling penting usaha brsungguh2 kemudiaan disusuli dgn tawakal Insyaallah...
jgn sedih2, gembira selalu.... dan
"Utamakan Yang Utama"
slain tu, syifa prlu think positive dan brsangka baik sebb klu kite brfikir positif dan brsangka baik semua msalah bukan lagi masalah dan anggaplah masalah tu jalan utk syifa mnjd hamba Allah yg lebih baik ok...

*jgn lupa juge kekalkn kecomelan syifa =)

firahfairytale said...

wahaa..
bgus adik i
terharu *tgh menangis
haha gudluck for ur PMR
blajaq rjin rjin

chapter 15 said...

budak kampung : woww, kata semangat yang mengharukan. terima kasih. insyaallah hehe

kekalkan kecomelan? esh2. tk comei mana pon. malu i aw !

chapter 15 said...

firah : haha. tudiaaa, nangis boleh gelak g noh? mana cool pon wek :P

tq twin sebab wish gudluck. terharu gak. air mata jatuh dup dup dup

Candy Dandy said...

hye . nie blog mmg xder cbox ea? hehee.. :D best la gmbr masyukk woo.. hehe jemput la dtg ke teratak kami. ngeh3 .

chapter 15 said...

candy dany : hehe. mmg tak ada pon. gmbar masyuk? hahahha. tq. jom2. nak pi teratak hmpa. bawak tea lemon 1

MiloMen said...

Maaf sobat kalo aku comment disini,

Salam kenal dari blog milomen, mampir balik ya sekalian follow di blogku ^_^

Blog site: www.milomenz.blogspot.com

Tikah said...

cool. :)

Amirul Rezza said...

Hi Syifa, thanks for linking :

dah habis baca? tekan lah. upah saya sikit :P