Thursday, 17 November 2011

Mama, I Love You


assalamualaikum 
setiap kali mukadimah wajid minta maaf dulu sebab baru entry jadi suci. eh ya ka dak? memandai ja aku ni.
guys, sorry sebab lama sangat2 aku tak update. pecah rekod dari 2 october sampai la harini 18  november. lama sangat2 kan? jangan marah aku okay. aku busy. busy sangat2. harini pon nak taip jugak blog. kalau dak lagi terok la lagi blog aku ni bersawang. tukar baju berpuluh2 kali pon kalau tak update baik tak payah kan. kalau nak cari aku better cari dekat twitter ja. aku banyak active dekat sana. nah username aku @syifamajid k k k aku dah mula beletiaq. that's why aku benci blog sangat sangat!!!! my hand can't stop bila dah mula taip. seee? I CAN'T STOPPP!!!!!!!!!!! 

act banyak cerita aku nak bagitau kat hampa semua. rajin tak nak membaca? takmau baca pon takpa. to my new followers *nah candy sorang 5 biji*. buat apa la follow blog berhabuk ni, dah la tak best. btw thanks thanksss. comment yang pasal entry pi kem haritu pon aku tak balas. sebab apa? malas tengok entry lama. basiiiiii! marah ni! haaa, budak spm :) baru start exam kan? good good luck :) do your best. kalau gagal, malu muka mak ayah wehhh. (sekarang aku hanya pikiaq pasai parent ja sebab aku anak kena tinggai. sikit2 muhasabah diri pasal diri dengan mama ja)

aku ada baca blog budak sebaya dengan aku ni. hmm sedihnya bf dia meninggal. sedih sangat2. tak dapat bayang kalau bf aku yang meninggal. tak takmau bayang bf. nak bayang kalau mama yang meninggal. hm hmm hmmm takmauu :'( tu tera bf, kalau husband sendiri yang sah meninggal macam mana? tak lagi sedih ka? at least aku dah jumpa orang betul2 sabar iaitu mama. ayah dah lama tinggal kami tapi mama tetap sabar meneruskan hidup tanpa ayah. dulu time ayah ada, ayah bagi duit untuk pakaian dengan makanan. ayah support banyak benda. now ayah dah takda, mama sorang2 kelupoq ganti tempat ayah.

ni blog budak yang bf dia meninggal tu, baca k :) sedih sangat sangat. tapi aku bukan nak buat mulut jahat ka apa. aku nak nasihat jaa, harap2 dapat buang la gambar dengan arwah tu. tak baik mengaibkan orang meninggal. kesian arwah :) gambar tu tak berapa sesuai laa. maaf k kalau terasa tapi bagi aku macam tu la. pleaseeeee no hate me :) al-fatihah.

fyi bagi sapa2 yang belum tau, mama pi mekah menunaikan haji. hehe mama pi lama dah tapi aku baru nak update. memang aku selalu lewat tapi aku dah cakap sorry kan? aku busy. lagi 10 hari ja lagi mama nak balik sini. perasaan tu nak sangat2 jumpa mama berkobar2. rindu dia sangat2. sekarang ciklo (adik mama yang pi haji sekali dengan dia) bagitau yang mama demam terok sampai muntah2. badan dia panas sangat2 dekat sana, dia dah la kurus tapi ciklo cakap sekarang dia lagi kurus sampai macam tengkorak dah. hmm takkan orang mekah nak main2 kan? aku risau mama sangat2. mama pi haji lama sampai 49 hari. orang lain dapat sat ja. tapi takpa la, mama memang teringin sangat2 nak pi haji, now Allah dah bagi peluang stay kat sana lama. 

sepanjang mama kat haji, aku ada exam dekat sekolah. so, aku duduk umah kakak aku. ingat awish dengan pia? haa rumah depa la. rumah depa dekat ja dengan sekolah so stay sana jala. now sekarang dah cuti sekolah, aku duduk rumah tokwan belah mama. rumah tokki ada kak shimah, cikzah dengan abang cikmat. tiap2 petang kami pi jog dekat taman rimba. aku malas nak jog. lagipon kasut jog tak bawak. so pakai kasut sekolah ja. lepas jog depa main badminton. aku tak main sebab aku tak reti. serius tak reti hahaha malunyaa tak reti main badminton.

hmmm sedih kot 1st time aku kawin tanpa mama. opppsss silap. 1st time aku sambut birthday tanpa mama. tapi takpa, mama dah janji dia balik nanti dia nak belanja aku dengan kawan2 aku makan sekali lagi. 1st time aku raya haji tanpa mama. mula2 aku rasa down sebab rasa tak aci orang lain raya dengan mak pak tengok2 rahimi cakap dia raya sorang2 jugak sebab family dia balik kampung and dia tak ikot. okay dah ada geng. kami raya dua **on phone. 1st raya korban tok aku belah ayah buat kenduri. malam tu ada bbq. time bbq tu aku rasa macam down gila. rasa pressure sangat2. tak boleh nak cerita tapi sumpah aku down gila. time kawan2 abang pait mai sampai dah ramai, dalam rumah full dengan adik beradik. aku taktau malam tu nak menangis kat mana last2 jalan kaki sorang2 pi terjun sungai. aku lemas then ada orang mai selamat. Allah still sayang aku. kalau dak sekarang aku dah arwah. ok aku tipu. Nauzubillah aku nak bunuh diri. aku tak terjun sungai pon. aku dok menangis sorang2 ja kat tepi sungai. time tu aku sorang2. kalau ikot tu memang takot gila tapi tak terpikiaq pulak. aku menangis sepuaih2 hati. last2 baru sedaq yang aku dok sorang2. terus rasa cerin bulu roma. dah la malam. sunyi jaaaaaa. sungai tu dah la jenih makan orang. dah ramai orang mati dalam tu. 

kalau ada mama, tiap2 hari jumaat mesti kami pi asun. kat situ macam market tapi juai macam2. suka pau mama beli tudung la apa la. kalau nak makan udang, mama beli. udang yang mahal pon mama tetap beli. at the same day, aku nak makan kerang. mama beli jugak. takpa, asalkan anak dia ni dapat makan kenyang. 
then setiap hari sabtu suka ajak mama pi market cina. hampa pon boleh agak2 la kan pakaian cina macam mana, semua cantik2. kami pi market cina semata2 nak beli baju ja. yesss, aku shopping kat tempat murah. kalau ada baju yang cantik2 ja mama mesti yang sibuk2 nak beli aku. kalau ada seluaq yang macam setaii sikit ja mesti dia cakap "syifaaa, ambik la seluaq ni. setaii ni". mama memang annoying tapi perangai tu yang buat aku rindu dia.

kalau kawan2 aku yang betui2 tau hubungan aku dengan mama dapat bayang la macam mana kalau kami melawak. mama suka geletek aku. pagi2 kalau aku malas bangun tidoq, dia mesti geletek #AkuPunyaAtasBawah. then aku terus bangun la sebab aku sensitive bahagian tu. mama gegeh gila. suka tergedik2 dengan aku. suka berlakon la time kat rumah. kalau dia gelak, aku pon tak larat nak gelak. mama selalu cari habuk2 atas kepala aku. makan monet cari kutu. time dia cari mesti aku tertidoq. kalau dia takda, aku sikat guna sikat kutu ja. so habuk2 lekat dekat sikat tu. now aku gatai pi buat rambut curly, nak sikat dah tak boleh. serius rindu mama. kalau ada dia senang la dia nak cari habuk2 atas kepala aku. hmmm ;'(

kalau down pasai kawan2 aku, sapa lagi aku nak mengadu? sah2 la dekat mama. kalau kawan2 aku buat lebih kurang dekat aku, serius aku tak berani nak cerita dekat mama sebab aku takut sekali dia benci orang yang buat naya kat aku. dia takkan pernah suka dengan takkan bagi aku kawan dah. dia protect aku gila2. aku nak pi tasik, dia risau kalau aku jadi apa2 dia usaha tunggu dalam kereta. aku nak shoot sana sini, mama sanggup tunggu sebab dia tau aku suka so dia takmau larang. tapi agak laa, takkan kalau aku suka romen pon dia nak bagi. yang ke-negative tu dia tak bagi la. aku nak belajaq bawak kereta, dia ajaq padahal aku tau kalau boleh dia takmau aku drive lagi sebab bahaya. dia pikiaq yang satu hari nanti aku akan dapat lesen kot mana pon tapi kalau jadi apa2 aku tak boleh ambik lesen sampai bila2. bila pikiaq balik awat aku kena susah2 nak drive sendiri sedangkan aku still ada mama yang mau hantaq dengan ambik aku kalau nak pi mana2. 

seriously, aku memang anak ketegaq. nampak aku lembut tapi dak ketegaq gila. haha sapa pon taktau la rasa aku lembut. tadak sapa kot. muahha aku direct perasan yang orang nak pandang positive kat aku. jangan pandang positive k :) pandang negative takpa lagi. kalau kita selalu pandang positive kat seseorang ibarat dia tu angel tiba2 dia buat jahat.  terus kita jadi benci dekat dia kan? kesian dia. tak boleh buat salah langsung, padahal dia manusia biasa yang tak pernah terlepas buat salah. then cuba pulak kalau kita selalu pandang negative dekat orang? tiba2 dia buat baik, kan tergamam dibuatnya. hahahah awat aku dok ajaq ampa semua buat jahat taktau. hahahahahahhahahahahahahahahhahah ok i'm lying now i'm crying.

now dah dapat bayang macam mana life takda mama. rasa macam diri ni ibarat bola. aku ikot ja kat mana orang yang nak terima aku. nak buat apa pon ter-stuck tanpa mama. ada mama senang2 ja nak arah dia pi sana pi sini. sekarang baru aku sedaq langit tinggi ka rendah. haaa padan muka aku. alhamdulillah aku sedar sebelum mama betul2 tinggalkan aku. ni baru mama pi mekah aku rasa lost gilaaaaa. lost sangat2. doa la sama agar mama dengan ciklo selamat sampai kat sini. aku tak sabaq nak jumpak mama. sambil taip entry ni, ayaq mata ni meleleh jaaa. sedih sangat2. IT'S FRIDAY BABYY! T.G.I.F kepala hotak hang aku tengah sedih ni.

assalamualaikum xoxo :)

7 comments:

onie said...

jangan sesedih ye, doakan keselamatan mama kat mekah tu :)

nawariah :) said...

jangan sedih :) kakak kuat . btw , love your blog :D

TeTerBanG said...

pnjang benor mnaip. syifa, kakak pon owg jitra. skolah smk jitra. adik syifa dok kat asun kaa? skolah mna? yaa...x dpt byangkan mcm mna kalu stu ari nnti mama kita dh x dak. ya Allah,mmg kita kena betoi2 sbaq kan?

Nisa Zulaikha said...

kami baca entry ni smabil air mata nitik. mana2 mama memang best

Greenlinehunter said...

mak is everything..

que said...

cipa da besaq.. tahniah~

Nur Syahid said...

syifa,cer baca blog nie...nie lagi sedih http://cumasukasuka.blogspot.com/2011/05/tenanglah-sayangku-di-sana.html

dah habis baca? tekan lah. upah saya sikit :P